Csecsenföld

A háború története

(részletek)

 

"Voltam Boszniában a legborzalmasabb helyeken is. Az meg sem közelítette ennek a háborúnak a borzalmait" - mondta 2000-ben Csecsenföldről hazatérve egy brit haditudósító. A csecsen háborúban mindkét fél rengeteg civilt ölt meg és a béke továbbra is nagyon messze van.

 

Felkészülés a háborúra

1991-ben, még orosz fennhatóság alatt tartottak először szabad választásokat Csecsenföldön. A választást azért lehetett kiírni, mert az addigi vezetés a meghiúsult moszkvai kommunista puccsistákat támogatta, így távozásukat az orosz kormány is szorgalmazta. A győztes a Csecsen Nemzeti Kongresszus elnökjelöltje, Dzsohar Dudajev lett, aki kampányában azt ígérte, hogy kikiáltja a függetlenséget.Dudajev

Dudajev azért hitt a függetlenség sikerében, mert a balti államok példájában bízott. A választás előtt egy évvel hagyta el Észtországot, ami igazán jól állt az elszakadáshoz vezető úton. Dudajev ott a szovjet légierő parancsnokaként szolgált, és megtagadta, hogy rátámadjon az észt parlamentre. Inkább lemondott magas katonai rangjáról (az általa irányított bombázok képesek voltak atomtámadásra is) és hazament elnöknek. Megválasztása után rögtön kijelentette, hogy Csecsenföld elszakadt Oroszországtól. Ezzel akkoriban senki sem törődött Moszkvában, hiszen éppen a Gorbacsov elleni puccs foglalkoztatta az ottani politikusokat.

1992-ben, már Borisz Jelcin aláírása volt azon a rendeleten, amely megszüntette a csecsen-ingus közös autónomiát, hogy leválassza a renitenseket a legyőzöttektől. Dudajev ezen felbuzdulva formálisan is megerősítette a terület elszakadását azzal, hogy saját alkotmányt vezetett be, amely Oroszországtól független, önálló államként tüntette fel Csecsenföldet. A formális elszakadással párhuzamosan beindult a csecsen terrorizmus is. 1990-91-ben három orosz repülőgépet térítettek el csecsen szeparatisták.

1992-ben Dudajev kiutasította az orosz katonákat a csecsenföldi bázisokról, de a fegyvereiket nem vihették magukkal. Mivel Moszkvából nem érkezett parancs az ellenállásra, a teljes hadsereg kivonult, maga után hagyva többek között 42 tankot és 29 ezer gépfegyvert. 1993-ban akkor fogyott el az oroszok türelme, amikor Csecsenföldön nem nyitották ki a szavazófülkéket az orosz választások alkalmából, mondván, hogy ez egy másik ország.

Ekkor gazdasági blokád alá vonták a területet. Az oroszok leállították a pénzügyi kapcsolatokat, vagyis az állami alkalmazottak nem kaptak többé fizetést és nem jöttek meg a nyugdíjak. Leállt a légi közlekedés, kikapcsolták a tévétornyokat és a telefonhálózat nagy részét, és naponta többször elment az áram. A blokád miatt hihetetlen virágzásnak indult a fekete kereskedelem és a szervezett bűnözés.

Moszkvában azóta közhely, hogy a csecsenek maffiózók. Groznijban alig volt közvilágítás, de az utcák tele voltak innen-onann lopott és senkitól sem ellenőrzött luxus-autókkal. Korabeli beszámolók szerint 400 dollár alatt maradt a kalasnyikov ára a piacon. Dudajev megcsapolta az orosz olajvezetéket, hogy az innen szerzett bevételből finanszírozza az ország működését. Áramlottak a fegyverek Afganisztánból és moszkvai gyanú szerint a török kormány is minden segítséget megadott a szakadár tartománynak. Grúziából és Azerbajdzsánból is könnyen lehetett fegyvert szerezni.

1994-ben Jelcin úgy döntött, hogy visszaszerzi Csecsenföldet. A zavaros kaukázusi vidéken egy győztesen kivívott függetlenség felkelések sorozatát indíthatta volna el, ráadásul félt az iszlám befolyás erősödésétől is. Ez lett volna az első alkalom, hogy az Oroszországi Föderációhoz tartozó terület veszik el, hiszen a függetlenedett szovjet utódállamok 1991 előtt is önálló köztársaságok voltak. Jelcin először cselhez fordult. Orosz belügyi alakulatokat küldött Groznijba, akiknek puccsot kellett volna végrehajtaniuk. A tervből azonban semmi sem lett. Dudajev emberei már a repülőtéren körbevették a gépből kiszálló orosz egységeket, elvették fegyvereiket, és hogy a megalázás még kegyetlenebb legyen, busszal küldték őket haza Oroszországba.

 

Az első háború

Ekkor Jelcin eldöntötte, hogy háború lesz. 1994 november 12-én aláírt egy titkos rendeletet, amelynek H-2137 volt a neve. Ez volt a megszállás haditerve. Másnap már nyilvános ultimátumot küldött Dudajevnek: vagy december 1-ig lefegyverezi a csecsen erőket, vagy háborút indít. Válasz egészen a határidő napjáig nem érkezett. Ekkor Dudajev bejelentette, hogy hajlandó Jelcinnel tárgyalni, de a csapatait nem fegyverzi le. Jelcin a következő héten még hezitált. Végül december 9-én kiadta a 2169-es számú határozatát, melyben Csecsenföldről ugyan nem volt szó, de mégis háborús parancs volt: "Minden eszközzel le kell fegyverezni az észak-kaukázusi fegyveres banditákat." Az orosz elnök másnap eltűnt a nyilvánosság elől, hivatalos magyarázat szerint meg kellett műteni az orrát. December 11-én megkezdődött a hadjárat, körülbelül hatvanezer orosz fegyveres mozgósításával. A haditerv kilenc napig tartó háborút jósolt.


Fotó: EPA

Groznij ostroma

Az első orosz-csecsen háború katasztrófába fulladt. Az első napokban viszonylag könnyen nyomultak előre az oroszok, de Groznijt nagyon sokáig hiába ostromolták. Az ostrom első néhány napja alatt kétezer orosz katona esett el az utcai harcokban. A tankokat a csecsenek szűk utcákba csalták, és egyenként felrobbantották. Ami sikerült az amerikaiaknak 2004-ben Fallúdzsában, az reménytelenné vált az oroszok számára 1995 telén Groznijban. Mire az oroszok bevették Groznijt, addigra egyetlen ép épület sem maradt a városban.

Miközben a csecsen ellenállást alig sikerült megtörni, a háborút elképesztő kegyetlenségek kísérték. Kétszázezer csecsen - az ország lakosságának ötöde - menekült el otthonából, és a két oldalon összesen körülbelül százezer ember halt meg. Az áldozatok nyolcvan százaléka csecsen civil volt. Az EBESZ 1995-ös jelentésében "elképzelhetetlen katasztrófa"-ként jellemezte a csecsenföldi helyzetet. Az oroszok azonban hiába romboltak le teljes falvakat és irtották ki lakosságukat, az ellenállók gerilla harcmodorával nem tudtak mit kezdeni.

Ráadásul a szervezetlen és rosszul fizetett orosz katonák tömegével dezertáltak és adták el fegyvereiket az ellenségnek. Egyre több magas rangú orosz tiszt kezdte a hadügyminiszter lemondását követelni.

1995-ben a csecsenek megölték az orosz erők hadsereg főparancsnokát, Viktor Vorobjovot, majd a következő év áprilisában az oroszok ölték meg a csecsen elnököt, Dzsohar Dudajevet. Utódja Zemlikan Jandarbijev lett, aki hamarosan katari száműzetésbe menekült, ahol az orosz titkosszolgálat 2004 februárjában kivégezte. (A két orosz ügynököt a katari rendőrök elfogták és most életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik.)

Az állóháborúvá váló és jelentős orosz veszteségeket okozó harcok mellett 1995 szeptemberében váratlan és brutális fejlemény ejtette kétségbe az orosz vezetést. A beszláni iskolai mészárlás kitervelője, Samil Baszajev ekkor szervezett először véres akciót orosz civilek ellen. A csecsen határhoz közeli Bugyonnovszkban személyesen vezette egy kórház elfoglalását, ahol több mint ezer embert ejtettek túszul. Az orosz hatóságok sikertelenül támadták meg a túszejtőket, és harcban több mint száz túsz életét vesztette. Baszajev végül embereivel szabad elvonulást kapott, és magukkal hurcolhattak több tucat túszt is Csecsenföldre.

Alig néhány hónap múlva csecsen gerillák tőrbe csaltak egy orosz katonai konvojt, és néhány óra alatt legalább száz katonát gyilkoltak meg. Ezek után kellett lemondania az 1992 óta hivatalban lévő Pavel Gracsov védelmi miniszternek, aki nyilvánvaló alkalmatlansága ellenére azért őrizhette eddig a posztját, mert az 1991-es puccskísérlet idején megmentette Borisz Jelcin életét. (Nem volt hajlandó kiadni a tűzparancsot arra az épületre, amelybe Jelcin vezérkarával szorult.)

1996-ban megkezdődtek a béketárgyalások. Jelcin személyesen is találkozott Jandarbijevvel, de a májusi békét csak másfél hónapig tartották be. Végül két nagyon népszerű katona tudott megállapodni a tartós tűzszünetről.

Orosz részről az irányítást Alexander Lebegy vette a kezébe, aki abban az évben harmadik volt az orosz elnökválasztás első fordulójában, majd híveit Jelcin támogatására szólította fel. Lebegy augusztusban kötött tűzszünetet a csecsen hadsereg parancsnokával, Aszlan Maszhadovval, aki az előző évben még Groznij védelmét irányította. A tűzszünet alatt megkezdték az orosz csapatok kivonását Csecsenföldről. Oroszország elvesztette az első csecsen háborút.

 

A törékeny béke

1997 elején választásokat tartottak az elvben független, de egyetlen hatalom által sem elismert Csecsenföldön. Ez volt a második és mindeddig utolsó szabad választás. A győztes a csecsen hadvezér, Aszlan Maszhadov lett, a második helyre pedig a bugyonnovszki kórházi gyilkos, Samil Baszajev futott be. Maszhadov szerette volna, ha minél szélesebb támogatást kap, ezért miniszterelnöknek Baszajevet nevezte ki, bár többször hangoztatta, hogy nem ért egyet a terrorista módszerekkel.

A választás után Borisz Jelcin és Aszlan Maszhadov aláírták a békét, ami ugyan lezárta a fegyveres harcokat, de nem oldott meg semmit: Csecsenföld státusáról nem döntöttek, a szerződés szerint erre öt év múlva kell visszatérniük a feleknek. Csecsenföld addig nem lehet független, de az orosz ellenőrzés is megszűnik.

Magyari Péter

 

[origo]


A teljes cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:

http://origo.hu/nagyvilag/20041210ahaboru.html