Al-Faludzsa ostroma

(korrektúra nélkül)

 

A következő összefoglalót Cifu készítette Számvéber Norbert előadása alapján, mely 2005. őszén a Hadtörténeti Múzeumban a HT délutánon hangzott el.


-Faludzsában történt 2004 március végén az az eset, amikor egy IED robbanás megölt 4 amerikai "civilt" (felfegyverzett biztonsági embert) egy terepjáró-konvojban, majd a helyi lakosság a hullákat felhúzta az "öreg hídon".


-Az első Al-Faludzsai harcoknál (2004. Április) az USMC erők olyan heves tűzharcokba keveredtek, hogy az USMC kért tűzszünetet, hogy a sebesültjeit elszállíthassa!
-2004 Októberére teljesen (de nem légmentesen) körbezárták a várost, a mintegy 300.000 helyi lakos nagy része elmenekült, de még így is több tízezren maradtak otthon, ez után a szövetséges erők csak a nőket, a gyerekeket és az öregeket engedték ki a városból, a 15 és 55 év közötti férfiakat nem, mivel így akarták elkerülni azt, hogy a felkelők elmeneküljenek. Ettől függetlenül a felkelők gond nélkül elhagyhatták a várost például az Eufrátesz folyón.


-Az általános szövetségi felállás szerint a katonai bázisokat nem városokban, hanem azok közelében, a sivatagban állítják fel. Azon megfontolásból, hogy a városokban sokkal nehezebben kivitelezhető a bázisok védelme.


-A második faludzsai harcokban (2004. November 4.-16.) az USMC I.MEF (Marine Expeditionary Force) vett részt, megerősítve az US ARMY néhány egységével, valamit egy kisebb brit különítménnyel (összesen ~15000 katona). A becslések szerint mintegy 600-1000 felkelő volt a városban (plusz azok a helyiek, akik jobb híján fegyvert ragadtak), a támadás előtti becslések 2-3000 felkelőt jeleztek előre, míg 2004 közepén még több, mint 10000 tették ugyanezt, és itt volt feltehetően a felkelés egyik vezetési bázisa is - ám ezek jóval a támadás előtt eltávoztak a városból.

 


Faludzsa műholdképe és a támadó különítmények szektorai. A vörös karikák mecsetek, melyeket feltehetően bázisnak használtak a felkelők. A városon keresztülfutó zöld csík jelöli a 10-es főutat, végül is az e fölötti felügyeletért folytak a harcok.-A terv szerint nem is törekedtek a teljes szélességű frontra, hat támadóegység, egyenként mintegy 100-200 méter széles sávban haladt előre. Az éket páncélosokkal (M1A1, Lav-25 (és egyéb LAV változatok), AAVP7A1 az USMC részéről, valamint M1A2, M2A3 és M3A3 az US ARMY részéről) adták gyalogosok közelfedezete mellett. Amely területen az ék áthaladt, az USMC gyalogsága átvizsgálta. A mintegy 20 négyzetkilométeres városban azonban természetesen csak egy kis részt tudtak folyamatosan ellenőrzés alatt tartani...


-A tűztámogatást AH-64-esek és AH-1-esek, AC-130-asok, F-15E és F/A-18C gépek adták, valamint a város központjától csaknem 20km-re felállított 155mm-es tüzérség.
-Sűrűn megesett, hogy a házakban megbúvó felkelők csak jóval az ék áthaladása után léptek akcióba, a második vonalbeli egységeket, vagy az utánpótlást szállító járműveket megtámadva.

 


Életképek Faludzsából, 2004. Novemberében.-A taktikájuk igen kifinomult volt, volt arra példa, hogy egy Bradley-t úgy iktattak ki, hogy mellette felrobbant egy kocsiba rejtett pokolgép (letépve a reaktív páncélzatának jó részét), majd után több irányból támadtak rá egyszerre RPG-7-esekkel. Nagyon rugalmasan harcoltak, csak annyi lőszer volt náluk, amennyi az adott tűzharchoz kellett (pár tár az AK-hoz, 2-3 rakétagránát az RPG-7-eshez), majd rövid tűzváltás után visszavonultak, a városban elszórt több száz fegyver lerakat egyikében újra felfegyverkeztek, és mentek a következő támadáshoz...

 


Itt ugyan még precíziós fegyverekkel szerelnek fel egy F/A-18-ast, de a támadás vége felé hiány lépett fel a lézeres és gps vezérelt légibombákból, így hagyományos légibombákkal voltak kénytelen operálni a pilóták...-A leghevesebb harcok nem az utcákban, hanem az épületekben zajlottak. Éppen ezért az általános megoldás az lett, hogy ha a legkisebb gyanú is felmerült, hogy egy házban felkelők vannak, azonnal harckocsi- vagy légi-erősítést kértek, és szétbombázták az épületet (felszólítás nem történt - ha civil volt a házban, annak esélye sem volt...). Az épületek letarolására az Izraeli tapasztalatok alapján felpáncélozott D-9-es buldózereket is bevetettek.


-A sebesültek kimentését földi gépjárművekkel végezték, helikoptereket ilyen célra nem használtak.

 


Az Abrams tankok állandó gyalogos kísérettel meglehetősen hatékonyak voltak a városi környezet ellenére.-Az USMC az iraki tapasztalatok alapján átalakította a rajok szerkezetét. Egyfelől az eddigi rajonkénti egy közepes géppuska helyett immár rajonként két közepes géppuska áll rendelkezésre, másfelől a három fireteam feladatspecializált lett: 1. fireteam: behatoló (épületharc), 2. fireteam: tűztámogató (géppuska és vállról indítható fegyverek), 3. fireteam: biztosító (ők vannak hátul, és védik az első két szakaszt a meglepetésektől).

 -Az elemzések szerint mindkét oldalról a legtöbb áldozatott a mesterlövészek okozták!
-Az Al-Faludzsai harcok gyakorlatilag hónapokkal később is tartottak, az "Operation Phantom Fury" (később átkeresztelték "Operation Al-Fajr"-ra) nem érte el célját. Becslések szerint néhány száz felkelőt sikerült csak megölni, csaknem száz szövetséges katonai élete árán, két helikopter lezuhant, több helikopter és AC-130 súlyosan megrongálódott (volt olyan AH-64-es, amely olyan állapotban tért vissza, hogy selejtezni kellett), mintegy 150 gépjármű elpusztult (kb. 2-3 M1A1/A2 Abrams, kb. 4-6 Bradley, több LAV és AAVP7A1, de természetesen a legnagyobb részük HMMWV). A szövetségesek egyébként minden kilőtt vagy meghibásodott járművet fél órán belül elvontattak, hogy ne készülhessen róla propagandafotó a felkelők részéről). A harcok bebizonyították, hogy a világ legerősebb és legjobban felfegyverzett hadserege sem tud a városi hadviselésben pusztán a létszám- és tűzerő fölényre támaszkodva sikert elérni. Az egyetlen, valamire való (propaganda) eredmény, hogy Faludzsában megtartották a választásokat 2005 elején. A civil áldozatokról csak becslések vannak, de feltehetően több ezerről lehet szó...

 


A város gyakorlatilag romhalmaz lett 2004 végére.-A Faludzsai harcokról a jelenleg ismertek csupán a jéghegy csúcsát jelenthetik. A második Faludzsi harc másnapján a katonák e-mail-ezését teljesen letiltották, az Irakból visszatért katonák blogjait a több esetben is nemzetbiztonsági okokra való hivatkozással eltávolítatták. Egyébként már 2004 elejétől az Irakban szolgáló katonák e-mailjeit csak egy ellenőrzött szerveren keresztül lehet elküldeni - ahol alapos cenzúrának vetik alá őket.